Šri Lanka vos atvykus

Keliaujant su merginom visda būna itin linksma ir nutinka krūva nuotykių. Jei po atostogų su antra puse įspūdžiai būna maždaug: 'Gerai pailsėjom, įdomu buvo'. Tai sau merginom: 'Nieko sau, kaip čia viskas taip atsitiko?'. Nieko keisto, kad ir atsidūrę Šri Lankoje nenuobodžiavome. Nors šiaip jau mūsų kelionė buvo labai organizuota, su iš anksto suplanuotais viešbučiais ir numatytu maršrutu. Tiesa, vėliau jį koreagavome, o kai kuriuos viešbučius atšaukinėjome ir keitėme. 
Aš visada labai mėgstu tas pirmas akimirkas kitoje šalyje. Ypač kai lėktuvas tuoj pasieks žemę ir tu nusileisi kitoje realybėje. 
Štai ką tik bėgai per Londono darganą, vėlavai priduoti lagaminus, šešias valanda kybojai ore pakeliui į Dubajų, pažiūrėjai Boyhood ir snaudei, tada dar keturias valandas kybojai pakeliui į Colombo, pažiūrėjai Magic in the Moonlight, ir štai tu jau leidies. Tuomet oro uoste eini ieškoti taksi. 
Staiga paaiškėja, kad neturtingoje ir nuskurusioje šalyje tu sėdi naujausioje Toyota Premio, o vairuotojas yra vardu Lucky. Net kelis kartus perklausiam ar čia tikras jo vardas. Jis atkakliai tvirtina, kad tikrai yra vardu Lucky. Na ką gi, stereotipai iškart sulaužyti. Tai gal jų ir nelabai reikia. Štai ponaitis Lucky rieda su trimis merginomis, besistengiančiomis prasikrapštyti užmoegotas akis. Siaurose gatvelėse mašinų kamščiai. Ausyse tuktukų dūzgesys. O ant ekrano žaižaruoja įspūdingi Bolivudo video klipai. Man atvirai pasakius jie visi, kaip ir dainos, atrodo lygiai tokie patys. Bet už tai linksma.
Aš bandau susivokti, kurioje laiko juostoje aš esu, kiek dabar valandų. Karštis maišosi su kondicionieriaus vėsuma. Ryškios spalvos mirga akyse. Žalios palmės, dar žalesni ryžių laukai, spalvoti sariai, oranžiniai vienuolių apsiaustai, vaivorykštės paletės namai ir balionai pakelėse. Bananų kekės, ananasai, kokosai, kario kvapas maišosi su 1930 - ųjų Magic in the Moonlight filmo vaizdais, kur absoliutus neracionalumas nugalėjo logiką. Merkiasi akys, tačiau nenorim miegoti. Kaip čia miegosi, kai tiek visko aplink vyksta? 
Mūsų Lucky sustoja pakelėje nupirkti kokosų. Išgeriam jų vandenį, išskobiam vidų. Visi pojūčiai: skonis, kvapas, rega, klausa, lietimas džiaugiasi naujais patyrimais. O viduje toks pašėlęs jausmas - aš ir vėl keliauju. 

P.S. Naudinga žinoti, kad Pietvakarinėje salos dalyje lietingasis sezonas būna gegužės—rugpjūčio mėnesiais, sausasis — nuo gruodžio iki kovo mėnesio. Šiaurės rytuose lietingasis sezonas būna spalio—sausio mėnesiais, o nuo gegužės iki rugsėjo — sausasis periodas. Mes vykome Sausio gale į pietvakarius, stengėmės neužtaikyti ant lietaus. Jo ir nebuvo.  




Comments

POPULIARIAUSI