Kodėl Anglijoje taip mėgstami pokalbiai apie orą?

Netektų ilgai galvoti, kokia populiariausia tema Anglijoje. Oras, oras ir dar kartą oras. Kiekvienas pokalbis prasideda ne nuo įprasto amerikiečiams – How are you?, bet nuo – It‘s raining Cats and Dogs today. It‘s so cold. Vow , we have snow/sunshine... Ir milijonų kitų variantų. O kiekvienas teiginys visada vainikuojamas magiškuoju – isn‘t it? Galbūt galėtų pasirodyti keista, kodėl šalies, turinčios patį neįdomiausią orą pasaulyje, gyventojai taip mėgsta apie jį šnekėti. Čia nėra nei cunamių, nei žemės drebėjimų, nei staigių karščių, nei baisių šalčių. Beveik visas 365 dienas per metus oras vienodai pilkas. Tačiau kiekvienas pokalbis vistiek prasideda nuo meterologinių naujienų.
Ir žinote kodėl?
Ogi todėl, kad pokalbiai apie orą yra ne šiaip pokalbiai apie orą. Kai kas nors jūsų paklausia – It‘s so cold again today, isn‘t it? Manote tai būtent tai ir reiškia? Ot ir ne! Negalėtumėt būti labiau neteisūs. Tai reiškia, ne ką kitą, o  Aš noriu su tavim pasišnekėti, pabendraukim please. Nes dažniausiai toks pokalbis pereina prie visai kitų temų, kaip pavyzdžiui apie atostogas Velse (kur sulijo visą šeimyną ir nupūtė palapinę į jūrą), futbolo varžybas (kur vartininkas paslydo ir susilaužė koją) ar skėtį (kurį ką tik sulaužė vėjas nevidonas). Būtų didžiausiais nemandagumas ir netaktas paprieštarauti vyraujančiai pasibaisėjimo oru atmosferai (arba retais atvejais euforijai dėl saulės spindulėlio). Tikrą anglą ištiktų šokas, jei į jo pastangas užmegzti kontaktą, staiga atsakytumėt – Hm, I don‘t think this is cold... The opposite quite warm for me... Galiu beveik garantuoti, kad staiga įsivyrautų nejauki pauzė. Ar mažų mažiausiai pašnekovo vyzdžiai keistai išsiplėstų. Jei jau norite šitaip atsakyti, bent jau motyvuokite savo ekscentriškumą. Kitaip  liksit nesuprastas šioje gerų manierų ir tikrų jausmų slėpimo profesionalų šalyje. Puikus atsakymo variantas būtų – Yes, quite cold, but at least it doesn‘t rain, isn‘t it? Ir pokalbis toliau tekės sava vaga, niekam nesukeldamas streso.
Beje oro sąlygos čia turi savo hierarchiją blogėjimo tvarka:
Saulėta ir šilta
Saulėta ir šalta
Debesuota ir šilta
Debesuota ir šalta
Lyja ir šilta
Lyja, šalta ir apsiniaukę
Kaip manote kuris variantas yra vyraujantis?
Laikydamiesi šios sistemos visuomet galite išplėtoti plepėjimo meną iki aukštumų. Taip apsiniaukę, bet nelyja (nes tai yra geriau nei apsiniaukę ir lyja), Taip, šalta, bet saulėta (nes tai yra geriau, nei šalta ir apsiniaukę)... Bet tik pabandykit pakeisti kryptį, ir pamatysit kaip greit pašnekovo nuotaika pasikeis.
Ir šiaip būnant užsieniečiu kritikuoti Anglijos orą blogas tonas. Kaip manote ar labai jie mėgsta Australus,kai šie nusijuokia į akis – What you mean 20C is hot in the summer? Come to Australia – I’ll show you what is really hot. Teisingai, nemėgsta! Aš irgi esu gavus ilgiausią paskaitą iš anglo, kai drįsau paburbėti apie bjaurų lietų. Na suprantma, kaip ir kiekvienos šalies gyventojas, nemėgsta, kai jiems mina ant nuospaudos.
Beje, kol kas nepaminėjau sniego. Nes šis fenomenas yra atskira tema. Jis visuomet užklumpa netikėtai, visuomet spaudžiant dideliam šalčiui (-1C), visuomet jam niekas nebūna pasiruošę, ir visuomet pamatysi ne vieną gražuolę, kėblinančią per pusnis apsiavusią aukštakulnėm basutėm (?!?). Keisčiausia, kad visi slapta svajoja apie baltas Kalėdas… Tačiau sniegas niekuomet per jas neužklumpa. Pagal kiaulystės dėsnį griežtai arba prieš jas (sukeldamas baisiausią paniką visų skrendančių namo tarpe), arba po jų (kai jau nėra jokio skirtumo). Na, gal kada nors išsipildys tūlo anglo svajonė, ir jis vieną dieną galės pasidžiaugti baltomis Kalėdomis?
Tai tiek pastebėjimų iš šalies su nuobodžiausiu oru pasaulyje. Bet kartais ir mes turime čia pramogų, tokių kaip kad sniegas ir saulė. Be to, žiemą bent jau nešalta.

Comments

  1. OJ, Laura, negaliu kaip juokiausi skaitydama;DD Tikra teisybe;DD As pries atvaziuodama dar i Anglija buvau skaiciusi apie ju pokalbius apie orus, bet galvojau, kad sutirstinta cia viskas, o pasirodo gryna tiesa:)

    ReplyDelete
  2. Taip taip, visai nesutirstinta. I darbo virtuve neimanoma uzeiti, kad kokiu meterologiniu naujienu nesuzinociau. Jauciuosi jau patobulejusi pokalbio apie ora vystymo srityje. :)

    ReplyDelete
  3. o taip, tikru tikriausia tiesa! pokalbiai apie ora ya patys smagiausi :) mane dazniausiai prajuokina teiginys, kaip "you should be used to cold" :) o ne, atsakau, jau geriau -20 ir sausas saltis, nei 0, siaubingas vejas ir dregme :) ir pokalbiai apie ora visada "pralauzia ledus" bet kokiam pokalbiui :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip, tas 'you should be used to the cold' visada nemirtingas. Man irgi geriau -20. Be to mes tokioj temperatūroj bent žinom kaip apsirengti. Anglijoj dar po šiai dienai nesuprantu kaip rengtis. Lauke šalta, tube karšta, ryte lietus lyja, per pietus saulė šviečia. Tai visada nešiojuosiu akinius nuo saulės ir skėtį. :)

      Delete
  4. O, dabar galim mandagiai angliškai pasikalbėt - Lietuvoj šiandien lyja, šalta ir apsiniaukę.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tai čia jau Lietuviškas pokalbis... Anglas visų trijų neigiamybių į vieną sakinį NIEKADA neįkomponuos... :) Nes tada tai jau tikrai nebebus ką atsakyti. :) Visi čia žino etiketą. :)

      Delete
    2. Išsidaviau, kad dar neemigravęs?:))

      Delete
  5. Ech, kokios artimos temos cia tuliems emigrantams. Man kazkada anglas labai isdidziai pasakojo, kad cia per viena diena gali patirti vos ne visu metu laiku ora, atseit, labai puiku ir unikalu. O as paslpaciom pagalvojau, kad liepos menesi, man +10, lietus ir vejas nepatinka.

    Aprangos ypatumu irgi dar neperpratau, apsirengk siltai, bus karsta, kita diena taip pat apsirenges susalsi i raga. Ir reakcijos i sniega tokios smagios...Anglams sniegas grazu, kol susivokia, kiek nepatogumu jis atnesa (slidu, nevaziuoja traukiniai).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man idomu pasidare, koks cia tu visu laiku oras, kuri per diena galima patirti? Lietus ziema - vasara??? :)
      Na, taip dar sniego pasitaiko, karts nuo karto... Tada visi nugraibo tuos kelis centimetrus nuo žemės ir stato mini besmegenius. :)
      Bet tas tiesa, kaip ir kiekvienoj šaly gyventojai vistiek ja didžiuojasi. Nes ka daugiau jiems besakyti? :)

      Delete
  6. Ogi vat buna zemes drebejimu cia! As gavau turbut viena didziausiu isgasciu gyvenime, kai vidury nakties Leicesteryje mano lova pradejo vidury nakties sokineti. Nes ir asnezinojau, kad taip buna, tad mano fantazija turejo proga pasireiksti ohoho kaip, visi matyti siaubekai staiga igavo nauja sviesa, nes as tuomet buvau visai viena dideliame senoviniame name su savaime girgzdanciomis grindimis ir jokiu kaimynu. Br!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rimtai???? Jei aš tokiam name nakvočiau man irgi žemės drebėjimas būtų paskutinis logiškas dalykas, kuris galėtų paaiškinti drebančią lovą. Aš tik LA esu susidūrusi su žemės drebėjimu, kai paveikslai pradėjo nuo sienų kristi. Nelabai guodė faktas, kad ir žinojau, jog žemės drebėjimai ten įprasti. :)

      Delete
  7. O, Laura, ačiū už orų blogėjimo hierarchiją. Jau laukiu, kada vėl važiuosiu į JK. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na tikiuosi užtaisysi ant pirmų punktų... :)

      Delete
    2. Tikiuosi. :)
      O kad jau atėjau, tai palieku žinutę apie Blogger Tag (http://mycosysofa.blogspot.com/2013/02/ps-tai-va-mane-pazymejo-tai-ir-as.html) čia. O jau kas ant seilės užeis, taip su tuo "pažymėjimu" daryk - arba žaisk, arba ne. Tuo "pažymėjimu" norėjau pasakyti, kad man patinka tai, ką tavajame bloge randu. :)

      Delete
  8. chi chi chi, mūsų kaime irgi kažkas panašaus. Žinoma, tokios manijos pokalbiams apie orą nėra, bet nepamenu, kad kuris nors rytas būtų prasidėjęs be panašios frazės, kaip "C'est incroyable! C'est vraiment trés froid", kurią galima būtų versti kaip "Šiandien taip neįtikėtinai šalta!". O toliau mėgstama pareikšti nuomonę apie klimato atšilimą ir pastebėti, kad tu tai, matyt, esi pripratus prie tokio šalčio :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manau kiekvienoj šaly su nekokiu oru žmonės mėgsta apie jį pasišnekėti. Bet nelabai įsivaizduoju pvz. kokioj Ispanijoj, kad pokalbisprasidėtų nuo: O, štai ir vėl saulėta, ar ne? :)

      Delete
  9. oooo, neišsemiamoji tema apie orą :D faktas faktas. gerai parašyta!
    apie orą gali pradėti pokalbį su bet kuo ir bet kada, čia kaip koks geras starteris, o po to jau ir žiūrėk liežuvis atsiriša ir gali kalbėti apie bet ką :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ypac, kai dabar taip salta... Visi +5C. :)

      Delete
  10. Gražus blog'as, tik šiame post'e nenurodyta informacijos bei įžvalgų, kurias naudojate kaip savo, autorė (antropologė Kate Fox). ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip, mane parasyti irasa apie ora ikvepe butent si autore, nes jos knygoje galima idomiu dalyku apie anglu elgesi suzinoti. Jei skaitete ta knyga, puikiai matote, kad cia netiesioginis vertimas, o tik kelios mintys pasiskolintos is jos.

      Delete

Post a Comment

POPULIARIAUSI