Gegužė: Dali

Labiausiai džiaugiuosi, kad esu Salvadoras Dali, ir vis klausiu savęs, ką šiandien genialaus sukursiu. Ir vakare einu miegoti įsitikinęs, kad likau šimtaprocentinis Dali... Pagaliau aplankiau kuklumo nestokojančio Dali muziejų. Jau seniai į jį norėjau. Vos 1,5 valandos kelio nuo Barselonos, įsikūręs Figueres miestelyje ir lengvai pasiekiamas tiek autobusu, tiek traukiniu. Lankytojų kiekiais tikrai nesiskundžiantis teatras-muziejus demonstruoja daugiau kaip 1500 meno kūrinių, įvairių paveikslų, freskų, 3 dimensijų koliažų, skulptūrų, eskizų nuotraukų ir visokiausių optinių apgaulių. Galima net Dali miegamajį apžiūrėti. Iš tiesų aš tikėjausi daugiau eksponatų. Kažkaip labai jau greit viską apėjome, net plane pasitikrinom ar nieko nepraleidom. Bet pasirodo ne. Dar bandėme prisiplakti prie rusų ekskursijos, nes čia net audio gidų neduoda, o daugiau infomacijos tikrai nebūtų pakenkę. Deja greit supratom, kad rusų gidė irgi nieko įdomaus nepasakoja, o turistai rodydami vos ne į kiekvieną eksponatą klausia ar jis Dali originalas. Gal pirkt norėjo ar ką? Be to ir pats meninkas ganėtinai įdomus ir ekscentriškas. Net keista, kad gyveno jau televizijos amžiuje ir Youtube galima rasti ne vieną pastarojo interviu.  
Aš įšsigudrinau sutelkti ties savimi viso pasaulio dėmesį ištisus 20 metų. Mano devizas skelbia: ”Svarbiausiai, jog apie Dali būtų nuolat kalbama - netgi, jei ir gerai''.

Dar net neįžengus į vidų lankytojus pasitinka skulptūromis aplipintos sienos. 
Galima paganyti akis bestovint eilėje, kuri buvo visai netrumpa.  
Pagal žymiosios Holivudo žvaigždės Maė Vest veidą sukurtas siurrealistinis butas, kuris yra vienas įspūdingesnių muziejaus eksponatų.
 Įžengus į kambarį nustebina atskiros „veido“ dalys: du paveikslai, kurie atstoja akis, židinys - nosis, o lūpos - tai lūpų formos sofa, plaukus imituoja šviesios užuolaidos.
Žymieji kiaušiniai ant stogo.
Pats ponas genijus - šedevrų autorius.

Man labai patikusi gignatiška freska ant lubų.

Minios meno gerbėjų apžiūrinėja  mašiną su viduje esančionis kaip manoma Dali ir jo žmonos figūromis.
Spalvingos karvutės pakeliui į muziejų.
Dali žmona ir mūza Gala pagrindnis jo paveikslų modelis. 
Dešimčia metų vyresnė rusaitė dėl jo paliko savo vyrą tačiau ir toliau žavėjosi jaunesniais meninkais. 
Dali netgi skatindavo romanus ir meilės aferas, nes tai jį įkvėpdavo. 
Labai laisvamanė šeimynėlė.
Nerealaus dydžio paveikslas.

Siurealistinė nuotrauka. :)

Comments

  1. Ooo, nerealu... As zinok beprotiskai uzpavydejau! Manes nenuviltu nei tai, kad eksponatu ne per daugiausia - vistik, po tavo iraso, zinociau ko tiketis;DD Labai labai patiko nuotraukos, super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man irgi padarė įspūdį. Dėl to ir norėjosi visko daugiau... :)

      Delete

Post a Comment

POPULIARIAUSI