Pin-up girls

Neseniai pasižiūrėjau filmą apie Betty Page. "Ji savo laisva dvasia ir drąsiu geidulingumu audrino ištisos vyrų ir moterų kartos vaizduotę", - sakė M.Roesleris. "Playboy" leidėjas Hju Hefneris, 1955-ųjų sausio mergaitę B.Page pavadino "amžiaus modeliu". Tas mielas ir drauge nepadorus įvaizdis - žavi šypsena ir išraiškinga figūra, polinkis į burleską ir pikantiškumą - pasirodė esąs labai paklausus Amerikos seksualinės revoliucijos išvakarėse. 6-ojo dešimtmečio pabaigoje B.Page tapo viena labiausiai fotografuojamų pasaulio moterų, o jos populiarumas, kurstomas saldaus kaltės ir malonumo derinio, nenuslopo ir jai prieš beveik penkis dešimtmečius pasitraukus iš dėmesio centro. Jausminga gražuolė, šokiravusi pasaulį. Kas ji - gera mergaitė, blogoji, nusidėjėlė ar šventoji? Provokuojantis filmas pasakoja apie legendinę gražuolę Betę, kurios gilus religingumas bei tyras paprastumas smarkiai kontrastavo su jos vulgariu įvaizdžiu. Betė užaugo konservatyvioje, religingoje šeimoje Tenesio valstijoje, o palikusi namus ir išvykusi į Niujorką tapo garsiu erotikos fotomodeliu. Jos nuotraukos Senate buvo laikomos pornografija, o ji tapo to laikmečio sekso ir popkultūros simboliu. Viena fotografė pastebėjo: “Nors ji ir be drabužių, tačiau neatrodo nuoga. Taip laisvai ir natūraliai jaučiasi, tarsi būtų gimusi šiam darbui„.

Ir ech tas saldus Betės naivumas.

John Willie: Do you mind if I ask you a question, Bettie? What do you think Jesus would think about what you're doing now?
Bettie Page: Well, Mr. Willie, I've thought about this quite a lot and I'm not really sure if I know anymore. I think God has given us some kind of talent and he wants us to use it. That's why he gives it to us. God gave me the talent to pose for pictures and it seems to make people happy. That can't be a bad thing, can it?
Pin–up stilius atsirado ir suklestėjo JAV, XX – ojo amžiaus viduryje (1940-1950m). Tais laikais buvo nepaprastai sudėtinga daryti kokybiškas nuotraukas. Todėl žurnalų redaktoriai ir iliustratoriai teikė pirmenybę piešinį primenantiems, tačiau pakankamai pikantiškiems vaizdeliams. Termino pavadinimas kilo iš angliškojo žodžio pin-up — “prismeigti”. Šie paveikslėliai būdavo smeigtukais pritvirtinami prie sienų bendrabučiuose, kareivinėse, automobilių salone ir pan. Pin–up modeliais buvo manekenės ir įžymybės, visuotinai sekso simboliai. Dažniausiai tos fotografijos atitiko idealią versiją to, kaip iš tikrųjų turi atrodyti graži ar patraukli moteris.


Nepamirštas šis žanras ir dabartiniais laikais. Kritikai ir šio meno vertintojai atranda pin – up‘e savąjį erotizmą ir ypatingą stilių. Dizaineriai kuria kolekcijas. Įžymybės stengiasi kopijuoti Pin up girls. 
 

 Christian Dior kolekcija pavasariui/vasarai 2011

  Dita Von Teese ir Katy Perry - šiuolaikinės pin up girls. 

Iliustratorius Valery Barykin

Ana Dias' Big Girls Don't Cry

Comments

  1. dėl 'pin-up girls' - nueik į bile kokį koncertą/šokius/ar pan londone, kur groja rock'n'roll/swing/blues ar pan muziką, galėsi prifotografuoti 'eilinių' šių dienų pin-up atstovių.
    aš pati šoku lindy, tai man jos kaip ir įprastas vaizdas:) šiaip tai gražu - naudočiau kosmetiką, karts nuo karto ir pati apsireikščiau taip atrodydama.

    ReplyDelete
  2. Lindy šokiai turėtų būt itin linksmas užsiemimas, pin-up gražuolių apsupty. :) Pas mane darbe yra pora tokių, kurios mėgsta vieną kitą detalę aprangon prisitaikyti.

    ReplyDelete

Post a Comment

POPULIARIAUSI